• Voorbeelden waarbij acupunctuur een positieve rol kan spelen zijn: hooikoorts, astma, acute/chronische bronchitis en sinusitis.

  Hooikoorts

  Acupunctuur kan met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts. En ik raad aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal ik de behandeling daar op richten. Ik doe dit door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn.

  Onderstaand artikel is onlangs verschenen:

  Uit onderzoek is gebleken dat hooikoortspatiënten  gebaat zijn bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig.
   

  Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

  Effect

  De acupunctuurgroep had na acht weken beduidend minder klachten dan de controlegroepen. Daarna leek het positieve effect van de acupunctuur af te vlakken, maar na zestien weken hadden alle deelnemers minder last van klachten. Mogelijk omdat er minder pollen in de lucht hingen. 

  Uit verschillende onderzoek bleek al eerder dat acupunctuur helpt bij het verminderen van pijn en het behandelen van misselijkheid en overgeven. Waarom acupunctuur helpt bij hooikoorts is onduidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat dankzij de acupunctuur de immuunreactie als gevolg van de allergie beter in toom word gehouden.

  Alternatief

  Volgens hoofdonderzoek Benno Brinkhaus is acupunctuur vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren. Ook andere wetenschappers benadrukken dat ondanks het positieve effect van de studie, een accupunctuursessie beduidend meer van een patiënt vergt dan een simpele neusspray of een antihistaminetabletje

  Het onderzoek is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.