• Acupunctuur geeft vaak goede resultaten bij het behandelen van spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en andere vormen van hoofdpijn. Hoofdpijn is een van de moderne plagen in onze samenleving. Naar schatting 70% van de Nederlanders heeft af en toe of regelmatig hoofdpijn. 1% van de bevolking slikt zelfs iedere dag pijnstillers tegen hoofdpijn. Veel meer mensen gebruiken regelmatig middelen waarmee hoofdpijn en migraine onderdrukt worden. Die middelen zijn nuttig als symptoombestrijding, maar een oplossing bieden ze niet.

  Patronen

  Acupunctuur biedt in veel gevallen wel een oplossing. In de de traditionele Chinese geneeswijzen wordt hoofdpijn gezien als een teken van een verstoord evenwicht in de menselijke energiehuishouding. Er worden complexe energetische patronen beschreven die door de acupuncturist onderscheiden en behandeld kunnen worden. Die patronen herkent de acupuncturist onder andere aan specifieke andere  klachten die samen met de hoofdpijn op kunnen treden, zoals bijvoorbeeld:
  • maag/darmklachten, gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen,
  • slaapproblemen,
  • vermoeidheid,
  • hormonale problemen,
  • spanningsklachten of stress gevoeligheid,
  • problemen in de wervelkolom en een verhoogde spierspanning.

  Resultaat

  Met behulp van de acupunctuurnaaldjes wordt de verdeling en de doorstroming van energie (Chinees: Qi) in uw lichaam gecorrigeerd . Dit gaat gepaard met een weldadig ontspannen gevoel en een afname van de hoofdpijnklachten. Vaak krijgt u naast de acupunctuur adviezen en oefeningen zodat u zelf kunt bijdragen aan het succes van de behandeling. 

  U mag verwachten dat er na vier tot maximaal zes behandelingen een duidelijk merkbare verbetering in uw klachtenbeeld is opgetreden. Vaak is dit al eerder. Hoe lang de totale behandeling duurt is afhankelijk van de ernst en aard van uw klachten en van uw algehele gezondheidssituatie. De klachtenvermindering die optreedt door de acupunctuurbehandelingen is langdurig of zelfs blijvend.

  Wetenschap

  De effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van hoofdpijn en migraine werd aangetoond in een aantal wetenschappelijke studies. Zo werd aangetoond dat acupunctuur bij de behandeling van spanningshoofdpijn effectief is en dat acupunctuur daarnaast ook kostenbesparend werkt. Ook werd aangetoond dat met acupunctuur migraine aanvallen voorkomen worden, maar kan met acupunctuur ook een acute migraine aanval verminderd worden.

  Wetenschappelijke studies en reviews:

  http://www.bmj.com/content/328/7442/744
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21533705